1. Κύριε Παρπούνα, έχουμε πριν από μερικούς μήνες παρουσιάσει τις δραστηριότητες της Green Dot Κύπρου. Τι έχει αλλάξει από τότε;
Όταν ξαναμιλήσαμε, η Green Dot Κύπρου έκανε τα πρώτα της βήματα. Σήμερα όμως πλέον ο Οργανισμός ‘έχει μεγαλώσει, έχει επεκτείνει τα έργα του και έχει παράλληλα αναλάβει και τη διαχείριση Συλλογικών Συστημάτων για νέα ρεύματα αποβλήτων (Ηλεκτρικά-Ηλεκτρονικά απόβλητα και οικιακές μπαταρίες ξηρού τύπου). Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια περίοδο δυναμικών επεκτάσεων των δραστηριοτήτων μας.
2. Σε ποιες περιοχές έχει επεκταθεί το πρόγραμμα για την ανακύκλωση των συσκευασιών;
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2007 καλύπτοντας στους Δήμους Στροβόλου στη Λευκωσία και Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Κάτω Πολεμιδιών και Μέσα Γειτονιάς στη Λεμεσό. Στις 15 Δεκεμβρίου 2007, επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Λεμεσό καλύπτοντας το Δήμο Λεμεσού (τον πολυπληθέστερο Δήμο της Κύπρου) και τις Κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ύψωνα και Μουταγιάκας. Ήδη το πρόγραμμα καλύπτει πάνω από 250,000 κατοίκους.
3. Τα μελλοντικά σχέδια επεκτάσεων;
Ήδη έχουμε αρχίσει και βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο επαφών με τους υπόλοιπους Δήμους της Μείζονος Λευκωσίας για την επέκταση του προγράμματος στην υπόλοιπη Λευκωσία. Ο προγραμματισμός μας είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2008 να καλυφθούν άλλες 150,000 κάτοικοι της αστικής Λευκωσίας, κάτι που σημαίνει ότι θα καλύπτουμε πέραν του 50% του πληθυσμού πολύ σύντομα. Στη συνέχεια φυσικά θα καλυφθούν και άλλες περιοχές ώστε κάποια ώρα το πρόγραμμα να καλύπτει όλη την Κύπρο.
4. Τι άλλο σημαντικό έχει προκύψει τελευταία;
Το πιο σημαντικό είναι η επέκταση της Green Dot Κύπρου και στη διαχείριση άλλων ρευμάτων αποβλήτων για τα οποία υπάρχει «ευθύνη παραγωγού». Το Νοέμβριο του 2006 αναλάβαμε να οργανώσουμε και να λειτουργούμε και σύστημα για τη διαχείριση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών αποβλήτων εκ μέρους του οργανισμού Ηλεκτροκύκλωση Κύπρου Λτδ. Πολύ πρόσφατα, το Νοέμβριο του 2007, αναλάβαμε και την οργάνωση και λειτουργία συστήματος για τη διαχείριση μπαταριών οικιακού τύπου εκ μέρους του οργανισμού ΑΦΗΣ Κύπρος Λτδ. Και οι δύο αυτοί οργανισμοί είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμοί όπως και η Green Dot Κύπρου και εκπροσωπούν η μεν Ηλεκτροκύκλωση τους εισαγωγείς Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Ειδών στην κυπριακή αγορά η δε ΑΦΗΣ τους εισαγωγείς οικιακού τύπου μπαταριών (επαναφορτιζόμενων και μίας χρήσης) όπως και τους εισαγωγείς συσκευών με ενσωματωμένες μπαταρίες.
5. Και που βρίσκεται η διαδικασία με αυτά τα δύο νέα Συστήματα;
Όσον αφορά τα Ηλεκτρικά-Ηλεκτρονικά απόβλητα, έχει σχεδιαστεί το Σύστημα και έχει υποβληθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2007, η αίτηση στις αρμόδιες αρχές για αδειοδότηση. Ο σχεδιασμός έγινε με τη βοήθεια Αυστριακών Συμβούλων. Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της αξιολόγησης και τις επόμενες μερικές εβδομάδες αναμένεται να αδειοδοτηθεί το Σύστημα. Με αυτή την προοπτική αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα του 2008 θα αρχίσει και η συλλογή και διαχείριση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών. Για τις οικιακού τύπου μπαταρίες έχει αρχίσει τώρα ο σχεδιασμός του συστήματος με βοήθεια από το πολύ πετυχημένο αντίστοιχο σύστημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένουμε ότι πριν το τέλος του 2008 θα αρχίσει και η συλλογή των μπαταριών.
Άρα αυτό που πρέπει λοιπόν και οι συμπολίτες μας να καταλάβουν είναι ότι όλα αυτά που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν πολύ προχωρημένα για την Κύπρο, γίνονται πλέον σιγά-σιγά γεγονός και στον τόπο μας.
6. Τι άλλο σημαντικό είναι καλό να ξέρει ο κόσμος;
Επειδή αυτό που σήμερα είναι σε πλήρη εφαρμογή είναι το πρόγραμμα διαχείρισης των συσκευασιών σε έξι Δήμους και τρεις Κοινότητες, είναι καλό να εξηγήσουμε πως και πότε συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Οι πιο κάτω πληροφορίες αφορούν τον Στρόβολο αλλά και τους Δήμους και Κοινότητες της Λεμεσού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι συγκεκριμένες μέρες συλλογής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται σε άλλο σημείο της εφημερίδας.
Τρόπος συλλογής και διαχείρισης των οικιακών συσκευασιών
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στον Στρόβολο και τον Άγιο Αθανάσιο, την Γερμασόγεια, τα Κάτω Πολεμίδια και τη Μέσα Γειτονιά από τον Φεβρουάριο του 2007.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2007 επεκτάθηκε και στο Δήμο Λεμεσού και τις Κοινότητες Μουταγιάκας, Αγίου Τύχωνα και Ύψωνα.
Τα τρία ρεύματα υλικών συσκευασίας που συλλέγονται ξεχωριστά σύμφωνα με το πρόγραμμα της Green Dot Κύπρου από τα σπίτια είναι τα ακόλουθα:
1. Χαρτί
Χαρτόκουτα και χαρτοκιβώτια και εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά έντυπα και χαρτί γραφείου.
2. PMD
Μεικτό ρεύμα πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων, μεταλλικών συσκευασιών (Λευκοσίδηρο και αλουμίνιο) και χάρτινων συσκευασιών ποτών τύπου tetrapak
3. Γυαλί
Γυαλιά συσκευασίας (μπουκάλια και βαζάκια συσκευασίας)
Αυτές οι τρεις κατηγορίες υλικών διαχωρίζονται από τους πολίτες στα νοικοκυριά από τα υπόλοιπα στέρεα απορρίμματα και διατηρούνται σε ξεχωριστούς κάδους στο σπίτι, αφού η συλλογή τους είναι ξεχωριστή και με διαφορετική συχνότητα.
Η συλλογή του χαρτιού και της σακούλας με τις διάφορες συσκευασίες (PMD) γίνεται από σπίτι σε σπίτι (kerbside collection), όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα στερεά δημοτικά απορρίμματα. Αντίθετα, η συλλογή του γυαλιού γίνεται με το σύστημα των νησίδων (bring system) όπου ο πολίτης μεταφέρει τα υλικά σε προκαθορισμένα σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι για το γυαλί.
Συλλογή Ρεύματος χαρτιού
Το ρεύμα αυτό ως εκ της φύσεως και της χρήσης του, είναι στεγνό ρεύμα χαρτιού αν δεν αναμειχθεί με άλλα απορρίμματα. Αυτό επιτρέπει την συλλογή του σε αραιά χρονικά διαστήματα αφού δεν προκύπτουν με την προσωρινή αποθήκευση του στο σπίτι προβλήματα ανεπιθύμητων οσμών και υγιεινής.
Ως εκ τούτου, το ρεύμα αυτό συλλέγεται ξεχωριστά από άλλα ρεύματα απορριμμάτων, απευθείας από το κάθε νοικοκυριό. Η συχνότητα συλλογής του, λόγω των ευνοϊκών χαρακτηριστικών του, είναι δύο φορές το μήνα. Το υλικό τοποθετείται στα πεζοδρόμια των κατοίκων είτε σε ένα χαρτοκιβώτιο είτε σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κουτί με ξεκάθαρη σήμανση ότι είναι χαρτί.

Τα υλικά μετά τη συλλογή τους, μεταφέρονται σε μονάδα διαχείρισης χαρτιού η οποία έχει την ευθύνη να διαχειριστεί τα υλικά και να τα προωθήσει για ανακύκλωση στην Κύπρο ή το εξωτερικό.

Συλλογή Ρεύματος Γυαλιού
Το ρεύμα του γυαλιού συλλέγεται από μόνο του και ξεχωριστά από άλλα υλικά και είναι το μόνο που δεν συλλέγεται από σπίτι σε σπίτι, αλλά με το σύστημα των νησίδων (bring system).

Για τη συλλογή του, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι τύπου καμπάνας σε σημεία που έχουν επιλεγεί μαζί με τις τοπικές αρχές, σε μια πυκνότητα της τάξης του ενός κάδου ανά 600 περίπου κατοίκους.

Η συλλογή του υλικού γίνεται με τη χρήση ανοικτού φορτηγού με ειδικό γερανό αδειάσματος κάδων τύπου καμπάνας. Η συχνότητα συλλογής των υλικών καθορίζεται ανάλογα με την πρακτική εμπειρία της συγκέντρωσης των υλικών.

Το γυαλί μεταφέρεται απευθείας, σε μονάδα διαχείρισης όπου καθαρίζεται, αλέθεται και προωθείται για ανακύκλωση στο εξωτερικό.
Συλλογή Ρεύματος PMD
Ο πολίτης διαχωρίζει στο σπίτι του σε ένα ειδικό διάφανο σακούλι τα πλαστικά μπουκάλια από PET, τα πλαστικά δοχεία και βάζα από ΡΕ και HDPE, τις μεταλλικές κονσέρβες, τα αλουμινένια τενεκεδάκια και τα χαρτόκουτα ποτών τύπου tetrapak.

Το ρεύμα αυτό μαζεύεται από το σπίτι του πολίτη (kerbside collection) μία φορά την εβδομάδα, σε διαφορετικές μέρες από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Τα υλικά τοποθετούνται σε ειδική διάφανη σακούλα της Green Dot Κύπρου που διατίθεται στις υπεραγορές. Συλλέγονται από το πεζοδρόμιο των κατοικιών μία φορά την εβδομάδα. Η συλλογή γίνεται με συνηθισμένα απορριμματοφόρα συμπίεσης τύπου πρέσας, με χαμηλή συμπίεση έτσι ώστε να είναι δυνατή η περεταίρω διαλογή των υλικών.

Για τη διαλογή του ρεύματος PMD σε υποκατηγορίες έχουν κατασκευαστεί δύο ειδικές μονάδες διαλογής.

Τα υλικά διαχωρίζονται και ταξινομούνται στις μονάδες με βάση τις προδιαγραφές που ακολουθούνται και από άλλα συστήματα στην Ευρώπη, ώστε τα υλικά να μπορούν να ανακυκλωθούν αποδοτικά.
