Διαβάσαμε άρθρο σας την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου στην σελίδα 18 της εφημερίδας σας με τίτλο «Αλμυρή» η ανακύκλωση, με ιδιαίτερη αναφορά σε Κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου. Αν και δεν μας εξέπληξε το περιεχόμενο του άρθρου αφού επαναλαμβάνει παρόμοιες αναφορές που έγιναν κατά καιρούς και από πολιτικά πρόσωπα της επαρχίας, μας ξενίζει το γεγονός ότι καταγράψατε απόψεις από τη μία πλευρά και αποφύγατε εντελώς να ρωτήσετε και τον κατηγορούμενο, στην προκειμένη περίπτωση την Green Dot Κύπρου για την άποψη της και για να διασταυρώσετε τις πληροφορίες σας. Ως αποτέλεσμα τούτου, το άρθρο βρίθει από ανακρίβειες για την πραγματική κατάσταση δημιουργώντας μια στρεβλωμένη εικόνα, πολύ μακράν της πραγματικότητας. Για αποκατάσταση λοιπόν της πραγματικότητας, καταγράφουμε επιγραμματικά τις ανακρίβειες που περιέχει το άρθρο σας:
1. Η Green Dot Κύπρου δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως καταγράφετε.
2. Δεν επιδοτείται ούτε από το κράτος για τα 2/3 του κόστους του προγράμματος ανακύκλωσης όπως αναφέρετε.
3. Το κόστος συμμετοχής των τοπικών αρχών στο πρόγραμμα, που ειρήσθω εν παρόδω καλύπτει μόνο το 20% του κόστους του προγράμματος και είναι απόρροια νομικής πρόνοιας στη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος που θα είχαν οι τοπικές αρχές αν έπαιρναν τα ίδια υλικά στην Κόσιη, σε αντίθεση με όσα καταγράφετε.
4. Τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού ελέγχονται και τα κοστολόγια του εγκρίνονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, μέσω αρμόδιας Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και το Υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων. Τι θα ελέγξει λοιπόν το κράτος κατά την εισήγηση σας, τον εαυτό του;
Δεν είναι λοιπόν η Green Dot Κύπρου ο μπαμπούλας που περιγράφετε, που δημιουργήθηκε στην Κύπρο για να αφαιμάξει τις τοπικές αρχές. Δεν είναι μια πρωτοφανής κυπριακή εφεύρεση που φτιάχτηκε για να εκμεταλλευτεί τις υποχρεώσεις που ως κράτος έχουμε για την ανάκτηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες αρχές για να οργανώσει την ανάκτηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών στην Κύπρο στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων οργανισμών σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχει σε δίκτυο παρόμοιων οργανισμών που αριθμεί 33 οργανισμούς σε 33 χώρες που ακολουθούν τις ίδιες αρχές λειτουργίας. Χρηματοδοτείται κυρίως από τις τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν συσκευασμένα προϊόντα στην Κυπριακή αγορά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και όχι από κρατικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
Είναι ο οργανισμός που βοήθησε να ξεκολλήσει η Κύπρος από τον πάτο των στατιστικών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης ανακυκλώνοντας 8,000 τόνους συσκευασιών το 2007, 12,000 το 2008, 35,000 το 2009 και θα φτάσει τις 40,000 τόνους φέτος. Είναι ο οργανισμός που κατάφερε σε 3 ½ χρόνια να δώσει πρόσβαση στο 85% του πληθυσμού της χώρας σε πρόγραμμα ανακύκλωσης των συσκευασιών.
Είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο εταίρος των τοπικών αρχών στην διαχείριση των συσκευασιών ο οποίος μάλιστα χρηματοδοτεί το 80% του κόστους των προγραμμάτων μέσα από τα ποσά που εισπράττει από τις επιχειρήσεις όπως εξηγήθηκε πιο πάνω. Η οικονομική συνεισφορά των τοπικών αρχών στο πρόγραμμα είναι νομική τους υποχρέωση και έχει σχέση με το όφελος που απολαμβάνουν από την αποφυγή του κόστους συλλογής μεταφοράς και απόρριψης των ανακυκλωσίμων υλικών στις χωματερές ή στα κέντρα διαχείρισης απορριμμάτων. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, οι τοπικές αρχές κάνουν με δικό τους προσωπικό και δικά τους έξοδα την συλλογή των ανακυκλωσίμων υλικών και τα μεταφέρουν στα εργοστάσια του αντίστοιχου με την Green Dot Κύπρου οργανισμού. Στην απουσία της Green Dot Κύπρου, οι τοπικές αρχές θα είχαν να οργανώσουν και να τρέξουν αυτά τα προγράμματα από μόνες τους, χωρίς κανένας να τις βοηθά οικονομικά.
Μετά την έναρξη λειτουργίας του κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων της Κόσιης έχουν γίνει υπολογισμοί που καταδεικνύουν ότι, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών στα προγράμματα ανακύκλωσης των συσκευασιών και την μείωση των υλικών που μεταφέρουν στην Κόσιη, μπορούν να πετύχουν εξοικονόμηση μέχρι και κατά 55 ευρώ ανά νοικοκυριό το χρόνο και να περιορίσουν τις αυξήσεις που πρέπει να επιβληθούν στους φόρους σκυβάλων. Και αυτό, μετά την αφαίρεση της συνεισφοράς των τοπικών αρχών προς την Green Dot Κύπρου. Αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε ανά πάσα στιγμή και είναι απορίας άξιον με ποια στοιχεία και με ποιου τύπου μαθηματικά καταλήξατε στο αντίθετο συμπέρασμα.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει μεν, αλλά η μη προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει στην κοινωνία σε έμμεσο κόστος πολύ περισσότερα. Και οι τοπικές αρχές που έχουν πρώτιστο ρόλο να διασφαλίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη δημόσια υγεία, πρέπει να βρίσκονται μπροστά και να αντιλαμβάνονται και την κείμενη νομοθεσία αλλά και τις ευρωπαϊκές πρακτικές που οδηγούν στην επίτευξη του πιο πάνω στόχου. Παράλληλα και τα ΜΜΕ, με τις δικές τους παρεμβάσεις πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια εποικοδομητικά και δίνοντας σωστή πληροφόρηση. Δεν επιθυμούμε παρουσίαση επίπλαστα ωραιοποιημένης εικόνας, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο με τις ανακρίβειες που περιλαμβάνει παραπλανεί αντί να ενημερώνει.